Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

ТРИМА МЛАДЕЖИ С НАГРАДА "РУСЕ - 21 ВЕК"
01.11.2018

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе официална церемония по присъждането на Награда „Русе-21.век“. Отличието се връчва ежегодно на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси. Наградите бяха връчени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров, ученици, родители и гости.

Кметът Пламен Стоилов приветства всички присъстващи по повод днешния празник – 1 ноември, Ден на народните будители, като отправи и специален призив към младите хора да продължават да се развиват успешно и благодари на техните родители и учители за всеотдайността.

 

Тази година наградата беше връчена на тримата от общо 15 номинирани:

Станимира Николова Колева – ученичка в 12-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, с която има широки интереси, които реализира в различни учебни области. За развитието си не се ограничава единствено до усвояването на преподадения учебен материал, а прекрачва тези граници с интереса си към извънучилищни дейности. Уъркшопът „И ние сме тук“ за гражданска активност и демокрация, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“ и́ дава възможност да покаже своята гражданска позиция и желанието си да защитава позицията на младежкото общество. За социалната и́ ангажираност и хуманистичната и́ натура, както и способността аргументирано да представя мнението си, свидетелства участието във философската дискусия на тема „Глобализацията – тревоги и надежди“.

Заинтересоваността си в областта на историята и възможността да презентира въздействащо, тя доказва с извоюваното второ място в Националната историческа ученическа конференция „Европа навлиза в български земи и с участието си в историческото проучване на тема: „Паметници в област Русе“.

Станимира показва и поетични умения със спечеленото второ място в Националния конкурс за стихотворение „Моята среща със Земята от Космоса“. Тя умее да облича мислите си в подходящи думи по такъв начин, че да завладее читателя. Приносът и́ за развитието на културния и обществения живот е голям, а дейностите, с които допринася – разнообразни.

Цветелина Цветозарова Стефанова – ученичка в 11 клас на СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ” – Русе се отличава със самостоятелно мислене, творческа и научна насоченост. Концентрирана и мотивирана в изпълнението на задачи, свързани с учебния процес, за периода в който е в СУЕЕ, тя се представя като умна, трудолюбива и амбициозна.

През 2018 г. Цветелина извоюва големи успехи в 16-та Международна олимпиада по лингвистика, проведена в Прага, като ученичката спечели бронзов и сребърен медал  състезанието. Наред със своя забележителен успех в училище, Цветелина проявява ангажираност, сдържаност и воля в отговорни и значими училищни и обществени прояви. Тя е отзивчива и толерантна, отнася се с уважение към съучениците си и преподавателите и притежава рядък за своята възраст усет към стойностното в живота. Отличава се с формирана нагласа за надграждане и самоусъвършенстване на своите познания в различни области.

Светослав Бориславов Хаджииванов е студент в РУ „Ангел Кънчев“, 4-ти курс в специалност „Компютърни науки“. През първите шест семестъра на обучението си в университета, той има среден успех от следването - отличен 6,00.

През учебната 2017/2018 г. участва активно в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди: първа награда в представяне на студентски разработки в професионално направление „Информатика и компютърни науки“, специалната награда за Development и една от четирите парични награди на Международната студентска конференция International Conference on Applied Informatics Imagination, Development ICDD.

В своите изследвания студентът демонстрира задълбочени знания и умения по въпроси в областта на информатиката и компютърните науки – сфера, която е изключително динамична и изискваща много усилия за успешна реализация.

 

Останалите номинирани бяха: Ния Фенг – ученичка в 11-ти клас на ПГСАГ „Пеньо Пенев“; Борислава Линкова – ученичка в 5-ти клас на ОУ „Отец Паисий“, гр. Мартен; Преслава Петкова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Адриана Витанова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Николай Радев – ученик във 2-ри клас на ОУ „Любен Каравелов“; Ангел Иванов – завършил през 2018 г. СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ”; Десислава Димитрова – ученичка в 10-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Даниел Христов – ученик в 4-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Марина Димитрова – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Симона Михалева – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Борислав Чакъров – студент 4-ти курс в специалност „Финансова математика“ и Миглена Цветкова – студент от магистърска програма „Съвременна българистика и образование“.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици