Русенски истории
Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки…

Наглед несъвместими области като пощенските, модните и пътешествията са обединени по странен и неочакван начин от един исполините на българското перо Алеко Константинов. Повече по темата можете да научите тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

Новини

ТРИМА МЛАДЕЖИ С НАГРАДА "РУСЕ - 21 ВЕК"
01.11.2018

Днес, в Заседателна зала на Община Русе, се проведе официална церемония по присъждането на Награда „Русе-21.век“. Отличието се връчва ежегодно на ученици и студенти от учебни заведения на територията на община Русе за изключителни постижения и завоювани награди от национални и международни състезания, олимпиади и конкурси. Наградите бяха връчени от кмета на Община Русе Пламен Стоилов в присъствието на зам.-кмета по хуманитарни дейности Иван Григоров, ученици, родители и гости.

Кметът Пламен Стоилов приветства всички присъстващи по повод днешния празник – 1 ноември, Ден на народните будители, като отправи и специален призив към младите хора да продължават да се развиват успешно и благодари на техните родители и учители за всеотдайността.

 

Тази година наградата беше връчена на тримата от общо 15 номинирани:

Станимира Николова Колева – ученичка в 12-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“, с която има широки интереси, които реализира в различни учебни области. За развитието си не се ограничава единствено до усвояването на преподадения учебен материал, а прекрачва тези граници с интереса си към извънучилищни дейности. Уъркшопът „И ние сме тук“ за гражданска активност и демокрация, организиран от Международно дружество „Елиас Канети“ и́ дава възможност да покаже своята гражданска позиция и желанието си да защитава позицията на младежкото общество. За социалната и́ ангажираност и хуманистичната и́ натура, както и способността аргументирано да представя мнението си, свидетелства участието във философската дискусия на тема „Глобализацията – тревоги и надежди“.

Заинтересоваността си в областта на историята и възможността да презентира въздействащо, тя доказва с извоюваното второ място в Националната историческа ученическа конференция „Европа навлиза в български земи и с участието си в историческото проучване на тема: „Паметници в област Русе“.

Станимира показва и поетични умения със спечеленото второ място в Националния конкурс за стихотворение „Моята среща със Земята от Космоса“. Тя умее да облича мислите си в подходящи думи по такъв начин, че да завладее читателя. Приносът и́ за развитието на културния и обществения живот е голям, а дейностите, с които допринася – разнообразни.

Цветелина Цветозарова Стефанова – ученичка в 11 клас на СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ” – Русе се отличава със самостоятелно мислене, творческа и научна насоченост. Концентрирана и мотивирана в изпълнението на задачи, свързани с учебния процес, за периода в който е в СУЕЕ, тя се представя като умна, трудолюбива и амбициозна.

През 2018 г. Цветелина извоюва големи успехи в 16-та Международна олимпиада по лингвистика, проведена в Прага, като ученичката спечели бронзов и сребърен медал  състезанието. Наред със своя забележителен успех в училище, Цветелина проявява ангажираност, сдържаност и воля в отговорни и значими училищни и обществени прояви. Тя е отзивчива и толерантна, отнася се с уважение към съучениците си и преподавателите и притежава рядък за своята възраст усет към стойностното в живота. Отличава се с формирана нагласа за надграждане и самоусъвършенстване на своите познания в различни области.

Светослав Бориславов Хаджииванов е студент в РУ „Ангел Кънчев“, 4-ти курс в специалност „Компютърни науки“. През първите шест семестъра на обучението си в университета, той има среден успех от следването - отличен 6,00.

През учебната 2017/2018 г. участва активно в редица научни форуми и състезания и печели престижни награди: първа награда в представяне на студентски разработки в професионално направление „Информатика и компютърни науки“, специалната награда за Development и една от четирите парични награди на Международната студентска конференция International Conference on Applied Informatics Imagination, Development ICDD.

В своите изследвания студентът демонстрира задълбочени знания и умения по въпроси в областта на информатиката и компютърните науки – сфера, която е изключително динамична и изискваща много усилия за успешна реализация.

 

Останалите номинирани бяха: Ния Фенг – ученичка в 11-ти клас на ПГСАГ „Пеньо Пенев“; Борислава Линкова – ученичка в 5-ти клас на ОУ „Отец Паисий“, гр. Мартен; Преслава Петкова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Адриана Витанова – ученичка в 11-ти клас на СУПНЕ „Фридрих Шилер“; Николай Радев – ученик във 2-ри клас на ОУ „Любен Каравелов“; Ангел Иванов – завършил през 2018 г. СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ”; Десислава Димитрова – ученичка в 10-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Даниел Христов – ученик в 4-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Марина Димитрова – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Симона Михалева – ученичка в 3-ти клас на СУ „Йордан Йовков“; Борислав Чакъров – студент 4-ти курс в специалност „Финансова математика“ и Миглена Цветкова – студент от магистърска програма „Съвременна българистика и образование“.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици