Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Тържествено откриване на 57-то издание на ММД
09.03.2017

На 10 мартпетък, в Доходно здание, от 19:00 ч. ще се състои тържественото откриване на 57-то издание на Международния фестивал МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

 

За 57-ма поредна година Русе става притегателен център на музикални величия от цял свят. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 26 март. Програмата предлага незабравими срещи с над 600 артиста от страната и чужбина, над 40 концерта, вълнуващи български и световни премиери, множество български дебюти съпътстваща програма за малки и големи, включваща образователни концерти, творчески работилници и тематични изложби.

 

Блестящият старт на този грандиозен проект ще бъде даден от любимеца на русенската публика – неотразимият СВЕТЛИН РУСЕВ който ще излезе на сцената на Доходно здание като солист на СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ под диригентската палка на талантливия ЛИО КУОКМАН. В програмата ще прозвучат Дивертименто от Константин Илиев, Концерт за цигулка №1 от Прокофиев и Симфония №2 от Скрябин.

 

Сред официалните гости на елитното събитие ще бъдат г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, г-н Огнян Герджиков – служебен министър-председател и  г-н Рашко Младенов – служебен министър на културата.

 

Концертът ще бъде излъчен директно по БНР и записан от БНТ.

 

В деня на откриването, от 13:10 ч. в Доходно здание ще се състои и първата пресконференция в рамките на фестивала, на която журналистите ще могат да зададат своите въпроси към Светлин Русев и Лио Куокман.

 

Роденият в Русе СВЕТЛИН РУСЕВ започва музикалното си образование в Музикалното училище в родния си град. През 1991 г. е приет във Висшата национална академия за музика и танц. Носител е на многобройни награди от международни конкурси от цял свят. Свирил е с оркестри от Америка, Азия и Европа. Работи в съвместни проекти с диригенти като Йехуди Менухин, Леон Флайшер, Мунг-Вун Чунг и др. От 2005 е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио, а от 2007 до 2016 е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж.

 

ЛИО КУОКМАН, окачествен от американската критика като „изумителен диригентски талант“ за своята елегантност, увереност и великолепния усет за контрол, е еднакво търсен като диригент, солист и камерен изпълнител. В момента е втори сезон помощник-диригент на Филаделфийския оркестър и е носител на първа награда на публиката и награда за оркестър на третото издание на Международния диригентски конкурс Светланов във Франция миналата година. Работи еднакво успешно както в симфоничния, така и в оперния жанр. Дирижира Филаделфийския оркестър, оркестъра на Канадския национален център на изкуствата, оркестъра на Френското радио, Филхармонията на Сеул и др. На русенска сцена той ще има удоволствието да дирижира СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ, която отдавна се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на България, представителен за цялата ни съвременна култура. В своята 89-годишна творческа история, Софийска филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване. Тя е отличена с редица престижни награди, сред които и Специалната награда Кристална лира за 2016.

 

В 18 ч., един час преди откриването на фестивала, влиза в ход паралелната програма на фестивала, с една изключително впечатляваща изложба на картини от Златния фонд на ОББ. По случай 14-годишното си успешно партньорство с МФ „Мартенски музикални дни“, генералният спонсор на фестивала, Обединена българска банка представя част от най-ценните експонати от своята колекция в изложба под надслов „НЕ/ПОЗНАТИ“. Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо  пет  години служители на Банката, експерти в изкуствознанието, музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция. Изложбата в Русе ще може да бъде разгледана до края на фестивала – 26 март.

 

Богатата и атрактивна селекция на фестивала и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.   

 

С пълната програма на фестивала, публиката може да се запознае на интернет сайта www.marchmusicdays.eu.

 

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици