Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Тържествено откриване на 57-то издание на ММД
09.03.2017

На 10 мартпетък, в Доходно здание, от 19:00 ч. ще се състои тържественото откриване на 57-то издание на Международния фестивал МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ, организиран от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата.

 

За 57-ма поредна година Русе става притегателен център на музикални величия от цял свят. Тазгодишното издание на фестивала ще продължи до 26 март. Програмата предлага незабравими срещи с над 600 артиста от страната и чужбина, над 40 концерта, вълнуващи български и световни премиери, множество български дебюти съпътстваща програма за малки и големи, включваща образователни концерти, творчески работилници и тематични изложби.

 

Блестящият старт на този грандиозен проект ще бъде даден от любимеца на русенската публика – неотразимият СВЕТЛИН РУСЕВ който ще излезе на сцената на Доходно здание като солист на СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ под диригентската палка на талантливия ЛИО КУОКМАН. В програмата ще прозвучат Дивертименто от Константин Илиев, Концерт за цигулка №1 от Прокофиев и Симфония №2 от Скрябин.

 

Сред официалните гости на елитното събитие ще бъдат г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Р България, г-н Огнян Герджиков – служебен министър-председател и  г-н Рашко Младенов – служебен министър на културата.

 

Концертът ще бъде излъчен директно по БНР и записан от БНТ.

 

В деня на откриването, от 13:10 ч. в Доходно здание ще се състои и първата пресконференция в рамките на фестивала, на която журналистите ще могат да зададат своите въпроси към Светлин Русев и Лио Куокман.

 

Роденият в Русе СВЕТЛИН РУСЕВ започва музикалното си образование в Музикалното училище в родния си град. През 1991 г. е приет във Висшата национална академия за музика и танц. Носител е на многобройни награди от международни конкурси от цял свят. Свирил е с оркестри от Америка, Азия и Европа. Работи в съвместни проекти с диригенти като Йехуди Менухин, Леон Флайшер, Мунг-Вун Чунг и др. От 2005 е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио, а от 2007 до 2016 е концертмайстор и на Филхармонията на Сеул. От септември 2008 е професор по цигулка в Националната висша консерватория в Париж.

 

ЛИО КУОКМАН, окачествен от американската критика като „изумителен диригентски талант“ за своята елегантност, увереност и великолепния усет за контрол, е еднакво търсен като диригент, солист и камерен изпълнител. В момента е втори сезон помощник-диригент на Филаделфийския оркестър и е носител на първа награда на публиката и награда за оркестър на третото издание на Международния диригентски конкурс Светланов във Франция миналата година. Работи еднакво успешно както в симфоничния, така и в оперния жанр. Дирижира Филаделфийския оркестър, оркестъра на Канадския национален център на изкуствата, оркестъра на Френското радио, Филхармонията на Сеул и др. На русенска сцена той ще има удоволствието да дирижира СОФИЙСКА ФИЛХАРМОНИЯ, която отдавна се е утвърдила като един от водещите институти в музикалния живот на България, представителен за цялата ни съвременна култура. В своята 89-годишна творческа история, Софийска филхармония е изминала дълъг интензивен път на художествено израстване. Тя е отличена с редица престижни награди, сред които и Специалната награда Кристална лира за 2016.

 

В 18 ч., един час преди откриването на фестивала, влиза в ход паралелната програма на фестивала, с една изключително впечатляваща изложба на картини от Златния фонд на ОББ. По случай 14-годишното си успешно партньорство с МФ „Мартенски музикални дни“, генералният спонсор на фестивала, Обединена българска банка представя част от най-ценните експонати от своята колекция в изложба под надслов „НЕ/ПОЗНАТИ“. Колекцията на ОББ наброява 225 творби на обща стойност над 400 000 лв., които според художествените си качества са разделени в три фонда – златен, сребърен и бронзов. Близо  пет  години служители на Банката, експерти в изкуствознанието, музейната работа и реставратори обединяват своите усилия, за да опишат, заснемат и реставрират произведенията от всички клонове на финансовата институция. Изложбата в Русе ще може да бъде разгледана до края на фестивала – 26 март.

 

Богатата и атрактивна селекция на фестивала и тази година се подкрепя от широка мрежа от партньори, сред които Министерството на културата,  генералният партньор на фестивала от 14 години насам Обединена българска банка, Италианският културен институт в София, Гьоте институт – София, Чешкият център в София, Фондация „Америка за България“, Министерството на културата на Чехия, Държавна опера – Русе, НУИ „Проф. В. Стоянов“, редица частни фондации от САЩ (MID Atlantic Arts Foundation, Interculture Foundation и USArtists International и др.), Регионалният исторически музей в Русе, Русенската художествена галерия, основните медийни партньори БНТ и БНР, както и русенските печатни и електронни медии.   

 

С пълната програма на фестивала, публиката може да се запознае на интернет сайта www.marchmusicdays.eu.

 

Билети: каса Опера и www.eventim.bg

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици