Русенски истории
РУСЕНЕЦЪТ ЙОРДАН ЗМЕЙСКИ СРЕЩУ ДИКО ИЛИЕВ ЗА АВТОРСТВОТО…

Композитор, военен музикант и диригент Йордан Василев – Змейски. Почти е сигурно, че името ще бъде непознато за голяма част от читателите и именно това е смисъла на настоящата статия – да се осветли това име, останало изписано под нотите на  маршовете „Беломорски бисери”, „Река Мур”, „Черно море” и пр., както и хората „Пролетни мечти”, „Войнишко хоро”, „Великденско хоро” и пр.  Повече по темата тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

- Балетът като магия

Новини

В РУСЕНСКИ УНИВЕРСИТЕТ СЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ ПО ПСИХОСОЦИАЛНА РАБОТА С ДЕЦА С ПСИХИЧНИ РАЗСТРОЙСТВА
05.10.2019

На 3 и 4 октомври 2019 година в Русенски университет „Ангел Кънчев“ преминаха дейностите по модул „Аспекти на психосоциалната работа с деца с психични разстройства“, с който приключват обученията по определени тематични области от проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие (Клуб на социалния работник) към Русенски университет „А. Кънчев“, и предстои да се реализират три творчески работилници. Проектът се осъществява с подкрепата на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и в партньорство с Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, Регионална дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Социално подпомагане“ – Русе, Дирекция „Здравни и социални дейности“ – община Русе, СНЦ „Еквилибриум“ – Русе, СНЦ „Дете и пространство“, СНЦ „Център Динамика“, Фондация „Приятелска подкрепа“ – Русе, Фондация „Трета възраст”, Сдружение РАЛИЗ – Русе, Районна организация на слепите – Русе, Български червен кръст, Каритас – Русе, Българска асоциация на социалните работници.

Обучението се проведе в два дни от д-р Любомир Жупунов – председател на СНЦ „Дете и пространство”, специалист по педиатрия с продължителен опит в работата с деца с психични разстройства и в подготовката на специалисти от социални услуги. В обучителния модул се включиха 48 социални работници и помагащи специалисти от персонала на социални услуги, експерти от Дирекция „Социално подпомагане“, служители от отдел „Социални дейности“ в община Русе и студенти и преподаватели от специалност „Социални дейности“ в Русенски университет. Участниците имаха възможност посредством презентация и документален видеофилм да се запознаят с основни понятия от разглежданата тематична област и с методическата специфика на психосоциална работа с деца с психични разстройства и техните семейства. Интерес за тях представляваха представените добри практики в социални услуги в общността и от резидентен тип, осигуряващи грижа за деца с психични разстройства в процеса деинституционализация. Обучителят д-р Жупунов разкри пред аудиторията чрез презентация ролята на детския психиатър в социалните услуги за деца с психични разстройства и взаимодействието му с екипа от помагащи специалисти. Важен момент от обучението представляваше запознаването на участниците с добър опит в социални услуги в общността и от резидентен тип в страни от Европейския съюз и анализирането на основни моменти от документалния филм „Под открито небе“. В заключителната част от обучителния модул се проведе дискусия и се осъществи обобщение по разгледаната проблематика. Участниците изразиха удовлетвореността си и приноса на усвоените знания за практическата им дейност и бяха информирани за възможността да ги надграждат и развиват посредством поставени на уебсайта на специалност „Социални дейности“ в раздела на проекта връзки към информационни ресурси

(https://socialaffairsru.weebly.com/105510881086107710821090-1054107310881072107910861074107210901077108310851072-108710831072109010921086108810841072-2019.html).

В средата на месец октомври стартират творческите работилници, които ще се реализират в социални услуги в община Русе. В тях ще се подготвят материали и декори за Коледния концерт, посветен на деца-потребители на социални услуги и техните семейства.               

Координатор на проект „Образователна и социална платформа за знание, творчество, растеж и развитие“

доц. д.н. Сашо Нунев

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                               

 

                                                           

 

                                                      

 

                                                                  

 

                                                    

 

                                                                                                                  

                                                                                

Съмишленици