Русенски истории
Проф. Венелин Ганев

Денят на Конституцията и юриста е ден за гордост и преклонение пред нашите предци, които, с приемането на Търновската конституция на 16 април 1879 г.,  поставят началото и въвеждат конституционализма и правото като основополагащи принципи в устройството на  младата българска държава. Учредителното събрание изработва първата българска конституция в духа на възрожденските идеали, съчетани с най-модерните възгледи за държавността в Европа, за да осигури и защити своите граждани във всички сфери на обществения живот.  От тогава до днес българските юристи отстояват тези достижения, а ние като русенци можем да изпитваме огромна гордост, че част от големите имена - пазители на правото е роденият в Русе проф. Венелин Ганев. Повече за живота на известния общественик можете да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

Новини

В Русенския университет отбелязаха Деня на франкофонията
20.03.2017

С награждаването на победителите в конкурса за есеJe suis francophone започна Денят на франкофонията в Русенския университет. Габриела Стойнова от 12 г клас, Симона Георгиева от 12 г, Снежина Стойчева от 9 г и Цветелина Илиева от 11 г са класирани на първите четири места и получиха предметни награди и грамоти. Други четирима бяха отличени с поощрителни награди.

 

Денят на франкофонията се отбелязва за пръв път в Русенския университет, като от тази година висшето училище е член на Университетската агенция на франкофонията. В Агенцията членуват над 800 висши училища по цял свят, като българските франкофонски университети са общо 10. В приветствието си към участниците в събитието ректорът проф. Велизара Пенчева представи изминатите стъпки преди приемането на университета в Асоциацията и отбеляза, че 200 милиона души по цял свят говорят френски език. От своя страна председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев сподели, че участието в Университетската агенция на франкофонията дава възможности за нови партньорства и съвместни дейности.

 

Стихове на френски, прочетени от студенти и пиеса на Клод Дебюси, изпълнена от д-р Петя Стефанова, бяха част от програмата на Деня на франкофонията. Беше открита изложба, подготвена от екипа на Френския културен институт, в която са включени факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.

 

Събитията по случай Международния ден на франкофонията разкриват нови посоки в изграденото ползотворно сътрудничество между Русенския университет и Средното училище за европейски езици в Русе. На 22 март от 18.30 часа в Аулата на Русенски университет ще има тържество, подготвено от екипа на училището, в което ще се играе пиеса на френски език. А песни, стихове и скечове ще представят ученици, както и французи, работещи във фирма Монтюпе. В края на вечерта ще има кулинарна изложба - творение, както от ръцете на ученички от горен курс, така и на французите от Монтюпе. 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици