Русенски истории
ПЪСТРОТА И ВЕСЕЛИЕ ЗАПАЗЕНИ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ В ЕДНА ОТ ЕМБЛЕМИТЕ…

Традиционният русенски панаир Тарла̀ съществува от преди Освобождението. Вероятно името идва от турски език и означава "нива" (тур.: tarla), защото панаирът се правел на празно място, извън града, на т. нар. Владикова бахча, където в момента е разположен Паркът на младежта. Откривала се винаги на първия ден на Великден и работела денонощно цяла седмица. Повече за това можете да научите тук.

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

 

Новини

В Русенския университет отбелязаха Деня на франкофонията
20.03.2017

С награждаването на победителите в конкурса за есеJe suis francophone започна Денят на франкофонията в Русенския университет. Габриела Стойнова от 12 г клас, Симона Георгиева от 12 г, Снежина Стойчева от 9 г и Цветелина Илиева от 11 г са класирани на първите четири места и получиха предметни награди и грамоти. Други четирима бяха отличени с поощрителни награди.

 

Денят на франкофонията се отбелязва за пръв път в Русенския университет, като от тази година висшето училище е член на Университетската агенция на франкофонията. В Агенцията членуват над 800 висши училища по цял свят, като българските франкофонски университети са общо 10. В приветствието си към участниците в събитието ректорът проф. Велизара Пенчева представи изминатите стъпки преди приемането на университета в Асоциацията и отбеляза, че 200 милиона души по цял свят говорят френски език. От своя страна председателят на Общото събрание чл.-кор. проф. Христо Белоев сподели, че участието в Университетската агенция на франкофонията дава възможности за нови партньорства и съвместни дейности.

 

Стихове на френски, прочетени от студенти и пиеса на Клод Дебюси, изпълнена от д-р Петя Стефанова, бяха част от програмата на Деня на франкофонията. Беше открита изложба, подготвена от екипа на Френския културен институт, в която са включени факсимилета от български и френски вестници от края на 80-те години на миналия век.

 

Събитията по случай Международния ден на франкофонията разкриват нови посоки в изграденото ползотворно сътрудничество между Русенския университет и Средното училище за европейски езици в Русе. На 22 март от 18.30 часа в Аулата на Русенски университет ще има тържество, подготвено от екипа на училището, в което ще се играе пиеса на френски език. А песни, стихове и скечове ще представят ученици, както и французи, работещи във фирма Монтюпе. В края на вечерта ще има кулинарна изложба - творение, както от ръцете на ученички от горен курс, така и на французите от Монтюпе. 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                         

      

                                                                                                            

 

 

Съмишленици