Русенски истории
Всички лица на жената

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. Нашето родно наследство също не е за пренебрегване. Любопитна информация, посветена на празника може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Новини

Вестник "Студентска искра" кани за участие в няколко конкурса
01.06.2017

Вестникът на Русенския университет "Студентска искра" отпраря покана за участие в няколко конкурса, посветени на 60-годишнината на вестника.

 

Като използваме мъдро опита, който придобихме досега, осъзнаваме, че не само многото натрупани години, прекарани в атмосферата на академичен дух, ни прави ценени и полезни, но многото живот в това академично време ни превръща в медия – огледало на всяка академична проява на свободолюбиво и модерно мислене, на всяко по-различно и идейно движение в университетския живот.

 

И тъй като искаме да поддържаме младостта си, а младостта настоява за кипеж, вълнение и нови посоки, търсим пътищата, които ще ни отведат до по-интересна различност – за да се отзовем на вашите непрестанно провокиращи новости умове и желания. Искаме да бъдем постоянни, но и променящи се, търсещи и специални. От това се нуждаете вие, младите, за това са позналите вече отговорността на годините по-възрастни представители на академичната среда.

 

И тъй като полагаме немалко сили да поддържаме любопитството си към всяко движение в университетските пластове, имаме нужда и от вашата свежа намеса в нашето съществуване като вестник на русенската академична общност. Ще се радваме да участвате в следващите анонсирани конкурсни начинания, за да изглежда вестник „Студентска искра” по-интересен и по-характерен в юбилейния брой на изданието, което предстои да излезе през февруари 2018 г., когато навършваме 60 години.

 

Конкурс за празнична визия на вестника

Очакваме вашите предложения за празнична визия на университетската „Искра” с анонс към нейните 60 години. Разчитаме на ведрите и жизнени проекти – цялостни или частични: лого; заглавна страница, оформление на колонцифрите и рубриките, стил на каретата, цветове, фон на текстовете, уводни карета (уводен абзац в отделно каре със или без сянка), специфично изписване на числото 60 в стила на главата на вестника и други, посветени на годишнината.

 

Конкурс за литературна творба, тематично насочена към годишнината на вестника.

Предизвикваме виталното ви мислене, което да подреди в красив „порой” от думи разказ, есе или поезия на тема по избор:

. Искрата в моето студентско ежедневие

. Творящата мисъл като основа на живота

. Огънят и импулсът поддържат живота във всяко начинание

. Всяка творческа искра привежда в движение устрема на духа

. Знанието – огън, роден от искрата да искаме да растем

 

Конкурс за художествено-творческа творба

Ако имате талант да рисувате с четка, бои или молив, или чрез компютър, то с нетърпение очакаме вашите цветни или черно-бели картини и образи, претворяващи пъстрото ви и обагрено с енергията на младостта битие на академична общност на Русенския университет.

Участници в конкурсите сте всички вие, студенти – настоящи, бивши и бъдещи, служители и преподаватели, както и представители на русенската общност. Очакваме с вълнение да подавате своите „искрящи” идеи, проекти и мнения в периода 1 юни – 30 ноември 2017 г. на електронен адрес vestiskra@uni-ruse.bg или на пощенски адрес 7017 Русе, ул. „Студентска” № 8, за в. „Студентска искра”.

Изпращайте материалите си в PDF формат за художествено-творческите материали и в MS Word за литературните творби.

Осланяме се на вашата фантазия и жива мисъл да бъдем изненадани с неочаквано бодри предложения за:

– оригинални и ярки теми и въпроси, които да заложим за обсъждане, анализ и разгръщане на страниците на „Студентска искра”;

– вълнуващи сфери на познание, които да допринесат за обогатяване и разширяване на кръга от интереси, които ви вълнуват и тревожат;

– проблеми и неизвестности, чието разнищване ще отвори нови перспективи пред незаспиващите ви мечти;

– ваши лудешки спомени и „искрящи” преживявания като студенти, чието споделяне ще замисли едни и ще развесели други;

– поетични откровения.

Искаме да отделим специално място и за вашето лично мнение по актуални обществени въпроси.

Компетентни специалисти ще оценят конкурсните творби и резултатите ще бъдат публикувани в брой 397 през месец декември 2017 г., а победителите в отделните категории ще намерят място в празничния брой през месец февруари 2018 г. Очакват Ви и специални награди.

 

Материалът е подготвен от екипа на вестник „Студентска искра” и облечен в думи от Мая Сапунджиева.

 

Доц. д-р Анелия Манукова

Главен редактор

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици