Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

За десети път Global Village в Русенския университет
16.05.2018

За десети пореден път в Русенския университет се проведе ежегодният семинар „Global Village 2018” с основна тематика „Международната дейност на катедра Машинознание, машинни елементи и инженерна графика (ММЕИГ)“. В началото на семинара приветствие отправи ректорът на университета чл.-кор. проф. Христо Белоев, който каза, че с тази инициатива се показва интеграцията между катедрите във висшето училище в научната и преподавателската дейност. По време на събитието бяха представени както научните постижения, така и международната дейност на катедрата, а участниците видяха как тези активности се отразяват върху качеството на учебния процес и на преподавателската работа на екипа.

 

Проф. Антоанета Добрева – ръководител на катедра „Машинознание, машинни елементи и инженерна графика“ към Транспортния факултет – направи обобщение на международната дейност и отчете, че екипът на звеното сътрудничи с повече от петнадесет университета от различни европейски държави. Калиопа Стилинович и Нуртен Сюлеймани от Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Македония говориха за взаимоотношенията между техния и Русенския университет, а Даниела Шулц от Техническия университет – Вилдау отговори на студентски въпроси, свързани с академичния обмен и научната дейност в Германия.

 

Студенти, участвали в академичен обмен и практика по програмата Еразъм,  споделиха впечатленията си от престоя си в европейски университети и предприятия и дадоха препоръки на колегите си, на които тепърва предстои участие в програмата.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици