Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

За десети път Global Village в Русенския университет
16.05.2018

За десети пореден път в Русенския университет се проведе ежегодният семинар „Global Village 2018” с основна тематика „Международната дейност на катедра Машинознание, машинни елементи и инженерна графика (ММЕИГ)“. В началото на семинара приветствие отправи ректорът на университета чл.-кор. проф. Христо Белоев, който каза, че с тази инициатива се показва интеграцията между катедрите във висшето училище в научната и преподавателската дейност. По време на събитието бяха представени както научните постижения, така и международната дейност на катедрата, а участниците видяха как тези активности се отразяват върху качеството на учебния процес и на преподавателската работа на екипа.

 

Проф. Антоанета Добрева – ръководител на катедра „Машинознание, машинни елементи и инженерна графика“ към Транспортния факултет – направи обобщение на международната дейност и отчете, че екипът на звеното сътрудничи с повече от петнадесет университета от различни европейски държави. Калиопа Стилинович и Нуртен Сюлеймани от Университета „Св. Климент Охридски“ в Битоля, Македония говориха за взаимоотношенията между техния и Русенския университет, а Даниела Шулц от Техническия университет – Вилдау отговори на студентски въпроси, свързани с академичния обмен и научната дейност в Германия.

 

Студенти, участвали в академичен обмен и практика по програмата Еразъм,  споделиха впечатленията си от престоя си в европейски университети и предприятия и дадоха препоръки на колегите си, на които тепърва предстои участие в програмата.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици