Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

За трета поредна година ще се проведе "Сцена под небето"
11.04.2018

За трета поредна година на 12 и 13 април 2018 г. ще се проведе фестивал „Сцена под небето“, посветен на Международния ден на ромите – 8 април. Организира се по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“. По този проект Община Русе работи в партньорство с Община Борово, Община Иваново и Община Ветово. Финансиран е по Българо-швейцарската програма за сътрудничество „Здраве и образование за всички“.

 

Фестивалът ще се проведе в общинските центрове, съответно в гр. Русе на 12.04.2018 г. от 16:00 часа, в двора на ОУ „Алеко Константинов“,  в гр. Борово,  на 13.04.2018 г. от 10:00 часа и в гр. Ветово на 13.04.2018 г. от 16:00 часа. В него участие ще вземат много индивидуални изпълнители, формации, танцови и вокални групи от училищата в общините – партньори по проекта. И тази година фестивалът ще премине със специалното участие на оркестър „Радилон“.

 

В гр. Ветово се организира съпътстваща на фестивала изложба с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. Всички, които проявяват интерес към мултикултурното кулинарно изкуство, са поканени да участват.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици