Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

Новини

60 ГОДИНИ РУСЕНСКИ ДУХОВ ОРКЕСТЪР
06.12.2023

Русенският духов оркестър е наследник и продължител на дълголетна традиция, създадена веднага след Освобождението. Още през м. май 1879 г. към 4-та батарея, дислоцирана в Русчук, с командир майор Николай Василиевич Калински, е създадена Първата Българска артилерийска духова музика. Тя не остава дълго в Русе, защото през 1880 г. е преместена като полкова музика във 2-ри артилерийски полк в гр. Шумен. Следващият опит е от 80-те години на 19-ти век. Тогава, на 10 декември 1883 г. командирът на Дунавската флотилия в Русе капитан-лейтенант Зиновий Рожественский подава рапорт до военния министър на Княжество България с искане да бъде разрешено откриването на оркестър към флотилията. На 15 декември министърът удовлетворява тази молба и със своя заповед № 22 от 10 януари 1884 г., Рожественский обявява списъка на първите 22-ма назначени музиканти. На 28 февруари 1884 г. за капелмайстор на оркестъра е назначен Франц Минарик. Официално с този акт новото флотско формирование става втори щатен оркестър в Българската войска. Така в Русе е поставено началото на военната духова музика, а скоро след него са формирани военни духови оркестри и към пехотните части. След петнайсетина години, при настъпили реорганизации, целият музикален взвод, начело с капелмайстора са преместени във Варна. Години по-късно Русенският военен духов оркестър е възстановен, а сред неговите диригенти са капелмайсторите Камен Луков, Венелин Крушев, Атанас Странджев, Антон Бояджиев, Ив. Златарев и др.

 

Когато през май 1963 г., Военният духов оркестър е разпуснат, за да не остане Русе без професионален духов оркестър, необходим за осъществяването на всички културно-масови и просветни събития, на диригента Стефан Вачев и на всички оркестранти е предложено да останат в града и да се включат в сформирането на граждански духов оркестър. Така през втората половина на 1963 г. е създаден Русенският граждански духов оркестър с диригент Стефан Вачев, музикант с опит, дългогодишен симфоничен диригент и капелмайстор. С щат от 22 оркестранти, първоначално той функционира към Стопанско предприятие „Културен отдих и украса“, а от 1971 г. е прехвърлен на подчинение на Окръжен съвет за изкуство и култура. Днес Биг бенд – Русе (духовият оркестър) е в структурата на Общинско предприятие „Русе Арт“.

 

През 60-те години от съществуването си Духовият оркестър се утвърждава като неизменен участник във всички градски културни прояви, национални празници и годишнини, посрещане и изпращане на гостуващи делегации, откриване на паметници и предприятия, участие във всички градски ритуали, както граждански, така и военни, и музикално-образователни програми. За всеки национален празник, за юбилейните годишнини и за всеки конкретен повод, оркестърът изготвя и посвещава специална концертна програма. С голям успех оркестърът се представя на прегледите на професионалните духови оркестри, като още през 1966 г. в София завоюва званието „Първенец“, прекрасен атестат за работа на диригента и постигнатия бърз напредък.

 

 Концертната дейност извън Русе е многостранна и многопосочна и привлича любители на музиката както в областта, така и в цяла България. Успешни са гастролите в Ботевград, Видин, Толбухин (дн. Добрич), София, Велико Търново, Силистра, Търговище и др. Репертоарът е разнообразен и винаги съобразен със събитието. Сред най-добрите постижения са изпълненията на пиесите „Вардар“ на П. Владигеров, „Нестинарка“ на М. Големинов, „Хайдушка песен“ на Ал. Райчев и др., а сред солистите четем имената на н.а. Николай Здравков, н.а. Кирил Кръстев, з.а. Атанас Атанасов, з.а. Петър Петров - саксофон, Пенка Дилова, Петър Льондев - пиано и др.

 

В началото на 70-те години на ХХ в. Гражданският духов оркестър е изправен пред катаклизъм. От пролетта на 1970 г. е възстановен Военния духов оркестър, с далеч по-добри условия за работа, които привличат както диригента Стефан Вачев, така и голяма част от оркестрантите. В града вече има 2 духови оркестъра, и двата ръководени от Ст. Вачев. Издига се дори идеята за военни събития да свири военният, за граждански – гражданският, а за национални празници и тържества да се обединяват. Тази идея си остава само като идея, а Ст. Вачев е диригент и на двата оркестъра временно, до назначаването на нов диригент - Петър Терзиев, дългогодишен артист-оркестрант в Русенския симфоничен и оперен оркестри. В негово лице виждаме човек с голяма амбиция, любов и отдаденост, човек с образование, готов да погледне проблемите и да се заеме с тяхното решаване. А те не са никак малко, но най-належащо е да се осигури зала за репетиции, да се подбере подходящ и разнообразен репертоар. Увеличаването на щатния състав и попълването му с можещи музиканти е бонус в тази посока. Резултатите от усилията на диригента П. Терзиев постепенно станат видими. Репертоарът е обогатен, все по-често пред оркестъра се поставят сложни в техническо и художествено отношение задачи – той свири увертюри, рапсодии, валсове, полка, и първите похвали не закъсняват. Произведенията на български и чуждестранни композитори, както класически, така и чисто военни, се възприемат спонтанно от публиката. Визията на оркестрантите е запазена – хубавите моряшки униформи - летни и зимни, които подхождат на духовия оркестър на най-големия и красив дунавски град – Русе, и го правят разпознаваем. За краткото време след назначаването си П. Терзиев успява да подготви подобаваща програма за 10-годишнината на оркестъра. Тържественият концерт се провежда в Дома на културата и преминава под бурните аплодисменти на русенската публика. Следва явяване на Втория преглед на гражданските духови оркестри в Кърджали, където русенци получават ласкави отзиви и оценки от критиците. Отличното впечатление, което оставят ги прави желан гост на всички празници и прегледи на духовата музика. В Толбухин (дн. Добрич) през 1979 г. с изпълнения на Щраус, Вагнер, Росини, Бородин и Хунгер, оркестърът вдъхновява публиката, а на прегледа на духовите оркестри в Кърджали, през 1981 г., вече безапелационно е завоювано почетно място сред оркестрите в България. Като връх в постиженията могат да се отбележат концертите, посветени на годишнините, както и изявите в гр. Рига (Съветски съюз), в рамките на „Дни на Русе в Рига“, при които са осъществени три самостоятелни концерта и телевизионни записи. (ф. 1545, а.е. 53)  Димчо Рубчев е диригентът осъвременил репертоара на оркестъра, привнасяйки нотки от популярната музика, евъргрийни и български фолклор, пречупен през призмата на съвременната музика. Той включва изпълнения на кавърверсии на Елвис Пресли и Франк Синатра, като по този начин привлича и по-различен тип меломани. Гост солисти на концертите на бенда са едни от най-добрите български джаз музиканти – Ангел Заберски, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Хилда Казасян и др.

 

Диригентите на Представителния духов оркестър за целия 60-годишен период са само трима: Стефан Вачев, който застава начело в първите 8 години и полага основите; Петър Терзиев, който поема поста през 1972 г. и до 1995 г., когато се пенсионира, с уверена ръка води и утвърждава оркестъра и Димчо Рубчев, който и до днес ръководи и надгражда Биг бенд – Русе.  Не трябва да подминаваме и гост-диригентите проф. Николай Тонев и проф. Ерих Клай – диригент на Кведлинбургския държавен симфоничен оркестър от Германската демократична република, дали своя принос във формирането и израстването на духовия оркестър.

 

Наследил дълголетната традиция духовият оркестър се утвърждава със собствен стил и постепенно се превръща в една от емблемите на културния и обществен живот в Русе. Той има реализирани записи за Българската национална телевизия и Българско национално радио, има издадени самостоятелни компактдискове, а за големите си музикални и творчески постижения е отличен със специалната награда на Министерството на културата и орден „Кирил и Методий” I-ва степен (22.10.1988 за 25-год.). Номиниран е и в престижните национални награди „Кристална лира 2013 и 2014” в категория „Оркестрово изкуство”, като това е първият духов оркестър номиниран в тази категория. За изключителен принос за развитието на българското професионално изпълнителско изкуство през 2013 г., Биг Бенд – Русе е удостоен с 4 награди от Съюза на българските музикални и танцови дейци – две „Златни лири” на оркестъра и диригента и две „Сребърни лири” на двама от солистите на състава. През 2021 г. Биг бенда е удостоен и с „Награда Русе“.

 

Русенският духов оркестър заема достойно място сред културните институти в града. Години наред той печели обичта и уважението на русенци и присъствието му на градския площад създава празнично настроение и повдига духа им, защото празничният ден за гражданите е работен за оркестрантите. Дълголетното му съществуване доказва необходимостта му за русенци като продължител на музикалните традиции в нашия прекрасен град. В тази юбилейна година пожелаваме на диригента и оркестрантите много здраве, творчески успехи и любовта на публиката да не стихва!

 

Снимките и документите са от личните фондове на Стефан Вачев и Петър Терзиев, съхранявани в Държавен архив – Русе. Автор на материала: Таня Великова, Държавен архив - Русе.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици