Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Пробуждането като състояние на духа
01.11.2017

На 1 ноември празнуваме Деня на народните будители! Хубав празник, който би трябвало да накара всички да се замислим „Какво празнуваме? Кои са будители?”.  В речника думата будител е обяснена по следния начин:  „човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух”. Празнуваме делото на всички онези българи, които през живота си са творили и работили усърдно, за да може българският народ  да запази духа, ценностите си и самочувствието си.

 

Обикновено на този ден се споменават имена като Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов …. Все познати и неоспоримо заслужили признанието ни. Но замисляме ли се колко много незнайни българи са се трудили ежедневно, давайки знания, вяра и сила българска. В Русенска област, във всяко едно село е имало училище, а в по-големите дори две, повечето отворили врати още преди Освобождението. Училището е свято място, а учителят - важна личност, заради силата, която вдъхва у децата, карайки ги да вършат чудеса, да покоряват света и да оставят нещо значимо след себе си.

 

Разгръщайки старите документи от фондовете на Държавен архив – Русе, откриваме някои от тези „обикновени” българи, давали частица от себе си на децата, за да ги направят добри и умни. От страниците на училищните албуми от преди повече от век ни гледат будителите от селските школа на Копривец, Лом Черковна, Ветово, Ряхово, Сандрово и др. Заедно със снимките, те са написали и по нещо за себе си. Четем кой кога е роден, къде е завършил образованието си, но и по-лични сведения. Учителката в с. Копривец Светослава Николова е записала „Вече седма година уча учениците на звучния роден език”.

 

Снимка на учители от русенски села от началото на ХХ в.

 

Понякога един учител съчетава преподаването по математика, физика, пеене и гимнастика, какъвто е случаят с Енчо Павлов – учител в с. Осенец през 1920/21 г. Вероятно не му е било леко на г-н Павлов, но със сигурност година след година е учил децата еднакво добре и на ноти, и на дроби.

 

 

Много от учителите в селските училища работят, а често и ръководят местните читалища. Наясно сме колко важна е ролята на читалищата за населението в миналото. Редом с училището и църквата, читалището е третият стълб, на който се опира духовното развитие на българите. Петър Георгиев е учителствал 18 години в с. Ветово (сега град Ветово), като в периода 1912 – 1919 г. е възобновил и развил местното читалище „Селска пробуда”, където се изнасяли сказки, уреждали се детски забави, репетирал е хор, организирали се вечеринки, устройвани са представления с благотворителна цел …...

 

Снимка на учителки от с. Караманово, Русенско. 1908 г.

 

Снимка на учителката Поликсена Ковачева

 

 Снимка на учителката Невяна Николова

 

С тези примери от пожълтелите училищни албуми от миналото,  напомняме, че да си будител не е нужно да си велик писател или творец с много научни трудове зад гърба си. Будители са всички тези незнайни учители по селата, които с енергията си са събудили любовта към знания и творчество у децата. Нека си припомняме с уважение и признателност поне веднъж през годината какво са сторили те и да продължим делото им. Първи ноември е онзи ден, в който спокойно можем да обърнем поглед назад в десетилетията и да помислим за миналото, за да видим не само празника, но и символа. Символът на вярата, символът на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето, символ на онова, което стои точно пред нас, но върху което ние така и не се замисляме. И най – вече да ни накара да си спомним, да се поучим, да се преклоним и да подражаваме, да продължаваме и никога да не забравяме. Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои! Поклон пред всички творци, книжовници и учители, които днес събуждат душите ни за национална гордост, желание за успех и вяра в доброто! 

 

Толя Чорбаджиева

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици