Русенски истории
Спасяването на българските евреи

В бурните времена на Втората световна война, за малка страна като България е невъзможно да се противопостави на хитлеризма. Страната ни е била част от Тристранния пакт с всички произтичащи от това задължения. Най-важното, обаче, е че тя е направила за своите евреи това, което никой друг народ по света не е сторил. Тя е спасила живота на всички български граждани от еврейски произход. Пример от миналото, с който трябва да се гордеем.

Русе е един от най-разноликите градове в България, притежаващ богата история. Еврейската общност играе важна роля за Русе, тъй като нейни представители създават бизнес, свързан с много от европейските държави, а това неминуемо тласка града към напредък. Този процес започва от периода преди Освобождението и продължава до септември 1944 г. Повече за еврейската общност на Русчук може да научите тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

Новини

Пробуждането като състояние на духа
01.11.2017

На 1 ноември празнуваме Деня на народните будители! Хубав празник, който би трябвало да накара всички да се замислим „Какво празнуваме? Кои са будители?”.  В речника думата будител е обяснена по следния начин:  „човек, който през целия си живот активно популяризира и извежда в приоритет знанието за националната история и правилната употреба на майчиния език, както и преклонението към родната култура и национален дух”. Празнуваме делото на всички онези българи, които през живота си са творили и работили усърдно, за да може българският народ  да запази духа, ценностите си и самочувствието си.

 

Обикновено на този ден се споменават имена като Паисий Хилендарски, Христо Ботев, Любен Каравелов, Иван Вазов …. Все познати и неоспоримо заслужили признанието ни. Но замисляме ли се колко много незнайни българи са се трудили ежедневно, давайки знания, вяра и сила българска. В Русенска област, във всяко едно село е имало училище, а в по-големите дори две, повечето отворили врати още преди Освобождението. Училището е свято място, а учителят - важна личност, заради силата, която вдъхва у децата, карайки ги да вършат чудеса, да покоряват света и да оставят нещо значимо след себе си.

 

Разгръщайки старите документи от фондовете на Държавен архив – Русе, откриваме някои от тези „обикновени” българи, давали частица от себе си на децата, за да ги направят добри и умни. От страниците на училищните албуми от преди повече от век ни гледат будителите от селските школа на Копривец, Лом Черковна, Ветово, Ряхово, Сандрово и др. Заедно със снимките, те са написали и по нещо за себе си. Четем кой кога е роден, къде е завършил образованието си, но и по-лични сведения. Учителката в с. Копривец Светослава Николова е записала „Вече седма година уча учениците на звучния роден език”.

 

Снимка на учители от русенски села от началото на ХХ в.

 

Понякога един учител съчетава преподаването по математика, физика, пеене и гимнастика, какъвто е случаят с Енчо Павлов – учител в с. Осенец през 1920/21 г. Вероятно не му е било леко на г-н Павлов, но със сигурност година след година е учил децата еднакво добре и на ноти, и на дроби.

 

 

Много от учителите в селските училища работят, а често и ръководят местните читалища. Наясно сме колко важна е ролята на читалищата за населението в миналото. Редом с училището и църквата, читалището е третият стълб, на който се опира духовното развитие на българите. Петър Георгиев е учителствал 18 години в с. Ветово (сега град Ветово), като в периода 1912 – 1919 г. е възобновил и развил местното читалище „Селска пробуда”, където се изнасяли сказки, уреждали се детски забави, репетирал е хор, организирали се вечеринки, устройвани са представления с благотворителна цел …...

 

Снимка на учителки от с. Караманово, Русенско. 1908 г.

 

Снимка на учителката Поликсена Ковачева

 

 Снимка на учителката Невяна Николова

 

С тези примери от пожълтелите училищни албуми от миналото,  напомняме, че да си будител не е нужно да си велик писател или творец с много научни трудове зад гърба си. Будители са всички тези незнайни учители по селата, които с енергията си са събудили любовта към знания и творчество у децата. Нека си припомняме с уважение и признателност поне веднъж през годината какво са сторили те и да продължим делото им. Първи ноември е онзи ден, в който спокойно можем да обърнем поглед назад в десетилетията и да помислим за миналото, за да видим не само празника, но и символа. Символът на вярата, символът на спомена за миналото, което ще проправи пътя на бъдещето, символ на онова, което стои точно пред нас, но върху което ние така и не се замисляме. И най – вече да ни накара да си спомним, да се поучим, да се преклоним и да подражаваме, да продължаваме и никога да не забравяме. Поклон пред паметта на всички светци, възрожденци, революционери, творци, борци и герои! Поклон пред всички творци, книжовници и учители, които днес събуждат душите ни за национална гордост, желание за успех и вяра в доброто! 

 

Толя Чорбаджиева

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици