Русенски истории
Добри Немиров

Добри Немиров: "Дано не случайно съм станал писател!" Така отговаря той на журналистически въпрос „Дали сте чувствал признанието си от дете или случайно сте станал писател?”. Роден като Добри Харалампиев Зарафов в Тутракан, но останал в историята като Добри Немиров от Русе. Повече за историята на забравения писател, общественик, председател на Съюза на българските писатели може да прочетете тук

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Освобождението на Русе

 

Стоянка Мутафова

 

История

 
Снимка: Клуб Европеистика
 
Русе е кръстопътен и космополитен град. През 20-вековната му история различните епохи оставят отпечатък върху многообразието от културни пластове. Неизменен е обаче неговият дух – свободен и вечен като голямата европейска река, която поражда влияния, която свързва, вдъхва живот и обещава бъдеще…
 
Русе е най-големият български град на река Дунав, най-важният транспортен, логистичен, икономически и културен център за Северна България. Градът се намира на 300 км от София и на 70 км от Букурещ. Населението наброява 160 000 жители.
 
Преди 23 века антично пристанище на древните траки бележи началото на съвременния град. В края на 1. век римската крепост Сексагинта Приста (от лат. Sexaginta Prista, „Пристанище на 60 кораба“), става част от римския дунавски лимессеверната граница на империята. Руините на Сексагинта Приста днес са експозиция на открито.
 
През Средновековието градът съществува като едно селище заедно с днешния румънски град Гюргево. От началото на 17. век Русе се развива като търговски център, пристанището му е особено важно за стокообмена между Централна Европа и Балканите. Свидетелство за това е, че градът е отбелязан във всички географски карти от този период.
 
През 60-те години на 19. век градът става столица на Дунавската провинция в Османската империя, с територия колкото днешна България. Изграждат се първите индустриални предприятия, железопътна линия. През втората половина на 19. век градът е седалище на 11 европейски дипломатически мисии. Влиянията на модерна Европа стават осезаеми, а това променя всекидневния начин на живот на жителите му. Историята на Русе е свързана с имената на националните герои от епохата на Българското Възраждане. Големият брой премиери на Модерността в България, се случват именно в Русе, като нареждат града сред най-важните културно-исторически центрове в страната.
 
Русе посреща своите гости с богато архитектурно наследство - плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на 19. и началото на 20. век видни европейски архитекти и строители за изграждането на градската архитектурна среда. Десетки сгради паметници на културата днес носят знака Европейско културно наследство.
 
През 50-те години на 20. век е построен най-големият и до скоро единствен мост по българското поречие на река Дунав, който открива нови възможности за развитието на града. Именно от тук преди четвърт век, като реакция на тежките екологични проблеми в Русе и Гюргево, започват демократичните процеси в България. Култовият документален филм „Дишай“, отразяващ екологичната драма на Русе и Гюргево през 80-те години, се превърна в национален символ на протеста срещу политическото лицемерие на тоталитарната държава.
 
Русе е мост, който бележи, но и преодолява граници, а в своята съдба има опит на център и столица. В Русе се раждат първите символи на Модерността и индустриалната епоха в България. Оттук идеите на хуманизма, научният, технически и икономически напредък проникват в европейския Югоизток.
 
Историята на града е вълнуващ разказ за възникването и неравното битие на една общност, сплотена от будния и предприемчив дух на местните жители, общност, която и днес съвсем основателно наричаме дунавска. Независимо от историческите драми и обрати, тя остава вярна на предизвикателството да прекрачва граници, да общува открито с останалия свят, да приема културните различия и да твори напредък.
 
Русе е пристанище на река Дунав, в което акостират и се вкореняват културни влияния от Запад и Изток, от Север и Юг. И хората, живеещи тук, и пришълците, възприемат идентичността на Русе като мост на култури.
 
„Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук“ - обобщава спомените си за родния град Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети. В космополитния дух на Русе се оглежда живописният калейдоскоп от езици, обичаи, религиозни култове, общности, художествени и архитектурни образци. Както при всички по-големи градове, духът на съвременния Русе се създава в краевековието (19. - 20. век) на основата на едно икономически проспериращо интеркултурно общество. И сега тук мирно съжителстват българи, арменци, евреи, турци, роми, свободно изповядват религията си православни, католици, протестанти, мюсюлмани. Днес, когато Европа е толкова близо до изстраданата цел да загърби разделенията и да споделя общи ценности, примерът на Русе е вдъхновяващ.
 
Статуята на Свободата в центъра на Русе олицетворява непоколебимостта на гражданите да отстояват свободата и гражданските си права като върховна европейска ценност и като енергия за градивна промяна. Именно те започнаха гражданските протести срещу тоталитарния комунистически режим, предизвикали демократичните промени в България.
 
С разширяването на Европейския съюз река Дунав се превръща в символ на европейското обединение, на европейската река par excellence. Преди повече от 60 години изграждането на ЕС започва с икономическата и политическа идея на Рейнската стратегия като инициатива за решаване на следвоенните проблеми. Днес Дунавската стратегия е призвана да реши посттоталитарните проблеми на Обединена Европа. Русе е част от този процес.
 
Мотивиран да запазва и развива ярката си идентичност като град на свободния дух и като мост на култури, Русе, най-големият град по българското поречие на река Дунав, заявява със самочувствие своята принадлежност към ценностите на Нова Европа.
 
Символизиращ богатството и мултикултурността на Дунавското пространство, в партньорство с побратимения румънски град Гюргево, Русе е решен да се утвърди като европейски център и лидер на трансгранично сътрудничество.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                         

      

                                                                                                            

 

 

Съмишленици