Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

История

 
Снимка: Клуб Европеистика
 
Русе е кръстопътен и космополитен град. През 20-вековната му история различните епохи оставят отпечатък върху многообразието от културни пластове. Неизменен е обаче неговият дух – свободен и вечен като голямата европейска река, която поражда влияния, която свързва, вдъхва живот и обещава бъдеще…
 
Русе е най-големият български град на река Дунав, най-важният транспортен, логистичен, икономически и културен център за Северна България. Градът се намира на 300 км от София и на 70 км от Букурещ. Населението наброява 160 000 жители.
 
Преди 23 века антично пристанище на древните траки бележи началото на съвременния град. В края на 1. век римската крепост Сексагинта Приста (от лат. Sexaginta Prista, „Пристанище на 60 кораба“), става част от римския дунавски лимессеверната граница на империята. Руините на Сексагинта Приста днес са експозиция на открито.
 
През Средновековието градът съществува като едно селище заедно с днешния румънски град Гюргево. От началото на 17. век Русе се развива като търговски център, пристанището му е особено важно за стокообмена между Централна Европа и Балканите. Свидетелство за това е, че градът е отбелязан във всички географски карти от този период.
 
През 60-те години на 19. век градът става столица на Дунавската провинция в Османската империя, с територия колкото днешна България. Изграждат се първите индустриални предприятия, железопътна линия. През втората половина на 19. век градът е седалище на 11 европейски дипломатически мисии. Влиянията на модерна Европа стават осезаеми, а това променя всекидневния начин на живот на жителите му. Историята на Русе е свързана с имената на националните герои от епохата на Българското Възраждане. Големият брой премиери на Модерността в България, се случват именно в Русе, като нареждат града сред най-важните културно-исторически центрове в страната.
 
Русе посреща своите гости с богато архитектурно наследство - плод на предприемчивия и европейски дух на русенци, привлекли в края на 19. и началото на 20. век видни европейски архитекти и строители за изграждането на градската архитектурна среда. Десетки сгради паметници на културата днес носят знака Европейско културно наследство.
 
През 50-те години на 20. век е построен най-големият и до скоро единствен мост по българското поречие на река Дунав, който открива нови възможности за развитието на града. Именно от тук преди четвърт век, като реакция на тежките екологични проблеми в Русе и Гюргево, започват демократичните процеси в България. Култовият документален филм „Дишай“, отразяващ екологичната драма на Русе и Гюргево през 80-те години, се превърна в национален символ на протеста срещу политическото лицемерие на тоталитарната държава.
 
Русе е мост, който бележи, но и преодолява граници, а в своята съдба има опит на център и столица. В Русе се раждат първите символи на Модерността и индустриалната епоха в България. Оттук идеите на хуманизма, научният, технически и икономически напредък проникват в европейския Югоизток.
 
Историята на града е вълнуващ разказ за възникването и неравното битие на една общност, сплотена от будния и предприемчив дух на местните жители, общност, която и днес съвсем основателно наричаме дунавска. Независимо от историческите драми и обрати, тя остава вярна на предизвикателството да прекрачва граници, да общува открито с останалия свят, да приема културните различия и да твори напредък.
 
Русе е пристанище на река Дунав, в което акостират и се вкореняват културни влияния от Запад и Изток, от Север и Юг. И хората, живеещи тук, и пришълците, възприемат идентичността на Русе като мост на култури.
 
„Всичко, което преживях по-късно, вече се беше случвало някога в Русчук“ - обобщава спомените си за родния град Нобеловият лауреат за литература Елиас Канети. В космополитния дух на Русе се оглежда живописният калейдоскоп от езици, обичаи, религиозни култове, общности, художествени и архитектурни образци. Както при всички по-големи градове, духът на съвременния Русе се създава в краевековието (19. - 20. век) на основата на едно икономически проспериращо интеркултурно общество. И сега тук мирно съжителстват българи, арменци, евреи, турци, роми, свободно изповядват религията си православни, католици, протестанти, мюсюлмани. Днес, когато Европа е толкова близо до изстраданата цел да загърби разделенията и да споделя общи ценности, примерът на Русе е вдъхновяващ.
 
Статуята на Свободата в центъра на Русе олицетворява непоколебимостта на гражданите да отстояват свободата и гражданските си права като върховна европейска ценност и като енергия за градивна промяна. Именно те започнаха гражданските протести срещу тоталитарния комунистически режим, предизвикали демократичните промени в България.
 
С разширяването на Европейския съюз река Дунав се превръща в символ на европейското обединение, на европейската река par excellence. Преди повече от 60 години изграждането на ЕС започва с икономическата и политическа идея на Рейнската стратегия като инициатива за решаване на следвоенните проблеми. Днес Дунавската стратегия е призвана да реши посттоталитарните проблеми на Обединена Европа. Русе е част от този процес.
 
Мотивиран да запазва и развива ярката си идентичност като град на свободния дух и като мост на култури, Русе, най-големият град по българското поречие на река Дунав, заявява със самочувствие своята принадлежност към ценностите на Нова Европа.
 
Символизиращ богатството и мултикултурността на Дунавското пространство, в партньорство с побратимения румънски град Гюргево, Русе е решен да се утвърди като европейски център и лидер на трансгранично сътрудничество.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици