Русенски истории
Как е отбелязван Денят на детето в Русе преди 100 години

„Най-добрият начин да направим децата добри е като ги правим щастливи“ е написал отдавна Оскар Уайлд. И е прав! Защото щастливите деца, стават щастливи възрастни, които ще направят света едно по-добро място за живеене! Дали от тази максима са водени хората, които някога някъде вземат решение да има празник, посветен на децата, ние не знаем. Факт е, обаче, че вече почти 100 години много държави по света отделят специален ден от календара, за да покажат на малките човеци, че са важни и обичани! Това се случва през 1925 г. на Световна конференция в Женева, на която се разискват въпросите на детското здраве и благосъстоянието на децата. Включването на България в тази кауза става след създаването на Съюз за закрила на децата (1925 г.) от Констанца Ляпчева, княгиня Евдокия и д-р Стефан Ватев. Много скоро се учредяват и клонове на съюза в по-големите български градове. Повече ТУК:

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

- Любовни писма на повече от 100 години ни разкриват непреходната сила на любовта

- Зараждане на борбата в Русе и региона

- Разходка до Париж за рождения ден на Айфеловата кула

- Мотоциклетни вълнения... или как се заражда този спорт в Русе

- Светлините на града 140 години от изобретяването на електрическата крушка

- Каква е връзката между пощенските марки, магазин за шапки и американския град Чикаго?

Балетът като магия

- Русенецът Йордан Змейски срещу Дико Илиев за авторството на любимото "ДУНАВСКО ХОРО"

- 125 години от рождението на Гео Милев - космополита борещ се срещу глупостта

- С поздрав към носителя на Оскар за шахмат Веселин Топалов

- Русе и борбата му с епидемиите в миналото

- 60 години куклен театър в Русе

- Животът на "ПЕВЕЦА НА БЪЛГАРИЯ" в Русе. 170 години от рождението на Иван Вазов

- Бадминтонът в Русе - вчера, днес и утре

- Фамилия Оджакови

- Когато в киносалоните започва да звучи екранът

- Няколко поколения русенски лекари - фамилия Доганови

- Заедно на сцената и в живота

- Петър Морзов - талантлив художник, първи в България фоторепортер и творец с безброй интереси

- Община Русе в Деня на Общините

- Как се строи град

- 1918 г. или как епидемия прекъсва русенския театрален живот

- Магията на танца води Димитър Гайдаров в Русе

- От партийните архиви за строителството на летище Русе

- 60 години русенски духов оркестър

- Посещение на Цар Борис III в Русе преди 100 години

- От архивите на русенския Яхтклуб

90 години от рождението на маестро Георги Делиганев

Дарителски фондове в русенска девическа гимназия

Музикални групи и формации

 

Биг Бенд Русе

 

 

Русенският духов оркестър е основан през 1963 г. Той е продължител на дълголетна традиция, водеща началото си от царските конни военни музики през 60-те години на ХIХ в. Днешните наследници на I българска артилерийска духова музика, на славния оркестър на V пехотен Дунавски полк и на оркестъра на Дунавската флотилия са приемници на богатите музикални ценности на гр. Русе. Под ръководството на диригентите СТЕФАН ВАЧЕВ, ЕРИХ КЛАЙ, ПЕТЪР ТЕРЗИЕВ Русенският духов оркестър за кратко време заема достойно място в културния и обществен живот на страната. Той завоюва званието “Първенец” още на I национален преглед на духовите оркестри.

 

Творческата биография на състава включва активна концертна дейност, участие във всички значими събития в културния живот на Русе и страната, както и в националните прегледи и празници на духовите ор кестри в Добрич, Велико Търново, София, Севлиево, Търговище, Монтана и др. Той се представя с голям успех със самостоятелни концерти в гр.Гюргево - Румъния (2003).

 

За високите си художествено-творчески постижения Русенският духов оркестър е награден с орден “Св.св.Кирил и Методий” I ст. Възторжена оценка за него многократно са давали видните музиканти проф.Сава Димитров, композиторът Димитър Сагаев, диригентът Димитър Манолов. Оркестърът е носител на високи отличия и награди: плакет и грамота на I международен фестивал на духовите оркестри в Търговище (2001), Специалната награда на Министерството на културата и др.

 

От 1995 г. Ръководител на Духовия оркестър при община Русе е ДИМЧО РУБЧЕВ. Под негово ръководство съставът не само продължава музикалните си традиции, но и бележи значимо развитие, обновява и обогатява репертоара си. Като диригент е носител на Специалната награда на журито в Оломоуц - Чехия (1989), на III награда на конкурс в Нант (1991) и други високи отличия. По повод честването на 40-годишнината на оркестъра е награден със “Сребърна лира” на СБМТД.

 

Общински духов оркестър

Лице за контакт: Димчо Рубчевдиригент

ул. „Цариброд” № 3, тел.: 0888 100 560

dimcho.rubchev@gmail.com

 

Тамбурашки оркестър

 

 

Тамбурашкият оркестър към СОУ "Христо Ботев" - Русе е уникален с това, че в него се съчетават звуците на старинните хърватски инструментибисерница, бугария, брач и бердеНаследник на сформирания през 1932 г. от ентусиасти железничари тамбурашки оркестър „Русе“ с достойнство съхранява и развива и днес традицията на този вид изкуство в града ни.

 

Оркестърът е носител на много сребърни и златни медали от национални конкурси, както и на награди от международни фестивали. Носител е и на „Плакет-Русе“. След редица изяви в страната и чужбина /Румъния, Турция, Унгария, Италия, Германия/ името на училището се прослави далеч извън пределите на България. Всички музикални формации на училището редовно участват в училищните тържества, празници и в благотворителните концерти. Репертоарът на оркестъра включвабългарски фолклор, шедьоври на Хайдн, Моцарт, Бетховен, Шуман, Менделсон, Брамс, Чайковски, Щраус, италиански канцонети.

 

Днес в двете формации на оркестърадетски и младежки свирят 60 изпълнители на възраст между 9 и 18 години. Диригент е г-жа Наталия Константинова, преподавател по музика в СОУ „Христо Ботев“.

 

 

Хор „Дунавски вълни“

 

 

Детско-девически хор „Дунавски вълни” при Общински детски център за култура и изкуствоРусе е създаден през 1947 година. С успехите му са свързани имената на Борис Пинтев, Добри Балабанов, Саша Попов, Йоанна Чобанова, Антоний Николов, Пламен Георгиев и много други музиканти и педагози.


Хорът е носител на Орден „Кирил и Методий” I-ва степен; Лауреатско звание от II, IV, V, VI и VII Републикански фестивали; I-ви награди от Арецо, Италия; Бидгошч, Полша; Полхайм, Германия; Дебрецен, Унгария; Москва, Русия. Втора награда (при неприсъдена първа) и почетен приз от Нюшател, Швейцария и Трети награди от хорови конкурси в Истанбул, Турция и Кантонигрос, Испания.
    
Хорът поддържа творчески контакти с български и чуждестранни композитори, някои от които му посвещават творбите си.

Диригент: Весела Тодорова

Сайт: https://bg-bg.facebook.com/DunavianWaves

 

Хор "Св. Георги Победоносец"

 

 

Детско-младежка хорова студия „Св. Георги Победоносец“, към Общински младежки дом – Русе, поддържа богат тематично и стилово разнообразен репертоар. Формацията има съвместни изяви с оркестъра на ОФД, играе в различни спектакли /“Тоска“, „Кармен“, „Турандот“/, изнася благотворителни концерти, има участия в „Мартенски музикални дни“. Хорът изнася концерти с православна музика, както и западно-европейска с религиозен и светски характер.

Музикален педагог и диригент: Мина Влайкова

 

За контакти: Общински младежки дом, ул. "Райко Даскалов" , 7000 Русе; тел. 0882 837 654; 0879 933 370 факс 082/834 859; e-mail: yc.ruse@gmail.com

 

Рок групи

 

ANEKDOT

 

 

Група "АНЕКДОТ" е създадена на 07.12.2012 г. в град Русе. В състава на групата влизат:

 

- Божидар Б.  Дочев, 16 години, Бас китара, вокал;

- Боян Б.  Дочев, 16 години, Китара, вокал;

- Ресан Рейхан, 17 години, Китара;

- Цветан Томов, 16 години, Барабани

 

Музикален стил: Heavy/ Trash Metal. Групата вече има няколко готови авторски парчета, както и богат репертоар от кавъри на едни от най-популярните рок- и метъл-групи – “Metallica”, “Iron Maiden”, “Rammstein”, “Pantera” и др. Въпреки краткото време от създаването си, „Анекдот“ има немалък брой изяви и участия: в благотворителни концерти за събиране на средства за деца в неравностойно положение, в училищни мероприятия и проекти, в различни конкурси и фестивали за младежки и училищни групи в България и в Румъния, в телевизионни и радиопредавания. През 2013 г. групата участва в различни конкурси в страната, където жури са известни български музиканти, продуценти и журналисти и печели призови места за авторски песни, включително и професионален запис  на две авторски песни в MDстудиоСофия.

 

 

За контакти: Боян Б. Дочев, моб. тел. 0886640358; Божидар Б. Дочев, моб. тел. 0886640357; e-mail: anekdot@abv.bg; фейсбук:  www.facebook.com/AnekdotBG

 

Claymore

 

 

Група Claymore е сформирана през лятото на 1999 г. в град Русе. Основателите са Камен Манев (бас) и Мартин Манев (китара). През 2000 г. се присъединява Цветелин Балтов (клавишни) и последни в групата са Николай Николаев (барабани) и Емил Кехайов (вокали). До настоящото си съществуване бандата е в същия състав. Клеймор бързо стават популярни сред феновете си със комбинацията от агресия и мелодия, смесвайки стилове като траш,хеви,спийд,готик,блек метъл,грайнд, дет и много класика предавайки и им уникално звучене.

 

Членове

  • Емил Кехайов - вокали (от 2013)
  • Николай Николаев - барабани (от 2012)
  • Цветелин Балтов - клавир (от 2000)
  • Камен Манев - барабани (от 1999)
  • Мартин Манев - китара (от 1999)

 

Официален сайт: http://claymorebg.com/home/index.php/en/

За контакти: claymore_band@yahoo.com

 

 

Gun Without Bullets

 

 

Група ''Gun Without Bullets" е създадена на 31 март 2014 в Русе. Групата свири Траш, Пауър Метъл и Хард Рок. Членовете са: Марио Николов - вокали, Борис Добрев- китара,вокали, Павел Велков- китара, Арман Чакарян- барабани.

 

Сайт: https://www.facebook.com/pages/Gun-Without-Bullets/435831133191887

 

Power Enslave

 

 

Група Power Enslave е създадена края на 2012 година от 2 двойки братя - Калоян и Момчил Итови и Румен и Даниел Нейкови. Всеки си избира сам инструмента и така съставът придобива следния вид:

 

Калоян Итов - вокали и китара
Румен Нейков - китара
Даниел Нейков - бас китара и бек вокали
Момчил Итов - барабани
 
 
 
 
До момента групата има 6 авторски парчета, като 5 от тях са част от EP-то Into the Dead Sky, което може да бъде чуто на facebook страницата на групата. 
 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

 

     

 

                                                                                       

                                                                                

Съмишленици