Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Новини

Освобождението на Русе
20.02.2017

Всички знаем датата 3 март - национален празник на Република България, денят на Освобождението, подписване на Санстефански мирен договор, финал на Руско-турска война. Всеки може да каже това. Кога обаче Русе се сдобива със свободата си? 

 

Русе в зората на Освобождението си

 

План на Русе

Сражение край русенското село Иваново между руски и османски войници през октомври 1877 г. 

 

Русенската крепост е освободена в резултат на подписаното примирие в Одрин на 31.01.1878 г., а на 20 февруари сутринта, през крепостната порта “Кюнту капу” в Русчук влизат руските войски с генерал Тотлебен с щаба си. Посрещнат е от турски караул, предвождан от Салем паша, българска делегация,  начело с епископ Браницки (Васил Друмев), както и от множество хора, изпълнени с възторг от Освобождението. Улиците са пълни с тълпи ученици, мъже, жени и малки деца, които хвърлят отвсякъде разноцветни китки и изкусно изплетени венци, а във въздуха се носи приятния глас на руската музика. Руси, българи и цялото разнородно русенско население са слисани и плачат от радост. Епископ Браницки,  начело на голяма депутация поднася на генерал Тотлебен хляб, сол и благодарствен адрес. След отговора на руския генерал, ликуващото шествие поема към катедралата „Св. Троица” за благодарствено молебствие. Английският вестник „Таймс”, руският „Московски ведомости” и други вестници от онова време картинно описват изгрева на свободата над Дунавският Русчук и поместват словото на Браницки: „И така нашето горещо желание се изпълни. След дълги години очаквания и съмнения, след дълги страдания и страх, накрая виждаме вас, храбрите и благородни воини, сред нас, като ни поднасяте желания мир. Ние знаем, че храброто руско войнство е понесло много трудности и лишения, проляло е много драгоценна кръв за нашето освобождение….”

 

Генерал Тотлебен, влязал с руските войски в Русе на 20 февруари 1878 г.

 

20 февруари - този радостен за русчуклии ден, се превръща в официален празник на града. В годините след Освобождението тази дата се посреща най-тържествено, с уважение и признателност. В дните преди самия празник, целият град се украсява в трибагреници. Домове, магазини и сгради са закичени с националния флаг. Всеки ден в училищата, казармите и салоните се изнасят беседи и сказки за значението на 20-ти февруари – Освобождението на Русе. Устройват се вечеринки, събрания и пр. инициативи  от военните и благотворителните дружества в града. В празничния ден всички магазините са затворени, но украсени с цветя и българския национален флаг. Рано сутринта в катедралния храм „Света Троица” се отслужва панихида за загиналите войници и молебен за здраве и благоденствие. Следва парад на войските и шествие от русенския гарнизон до Паметника на свободата. Тук се полагат венци, а управата на града и видните русенски граждани държат речи. Следобеда и вечерта на празничния ден са посветени на забавления. На площада срещу Градското казино се устройва народна стрелба. В градския театър безплатно се поставя пиесата „Хъшове”. Устроен е банкет във Военния клуб. Вечерта пък е озарена от илюминации и факелно шествие.

Първата управа на Русе след Освобождението

 

Опълченци пред Паметника на свободата в Русе

 

 

Нека си спомним с патриотизъм и уважение за този ден и какво означава той за града, за русенци, за българската история, за нас!   

 

 

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици