Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

"В началото бе словото"
24.05.2017

Никой не може да отнеме на българския народ приноса на светите братя Кирил и Методий и техния ученик Климент, към световната цивилизация – създаването на глаголицата, а след нея и на кирилицата.


Най-ранното, известно за сега документално свидетелство за честване делото на  Кирил и Методий в България, се съхранява в Мъхитаристката конгрегация във Венеция. Авторът на това сведение е Минас Пъжъшкян, духовник от арменския клон на Римо-католическата църква, който по време на пътуването си по българските земи през 1813 г., разказва, че в Шумен домакинът му го е завел на вечеринка “по случай българския празник на писмеността”. През 1851 г. Пловдивското епархийско училище организира първия училищен празник, посветен на Светите братя. След това празникът започва да се чества и в други български градове. Намерени са сведения за организирано честване на празника дори в Цариград.


Русчушко училище е било едно от първите из българските земи, където е въведена ученическата униформа. В ранната 1841 г. еднакво облечените в нови дрехи ученици изпълняват  възхвални песни за султан Абдул Меджид, който е на посещение в Русе и околността. Представянето на учениците прави силно впечатление на височайшия гост и русенци получават разрешение за строителство на ново училище.

Похвален лист на ученик за отличен успех и поведение, 1876 г.


Важна роля при организирането на тържеството и утвърждаването на празника като ежегоден и общоградски изиграва основаното през март 1866 г. в Русе читалище “Зора”. Една от първите инициативи на новосъздадената културна институция е да възложи на художника Николай Павлович да нарисува портрет на Кирил и Методий. В своите спомени дългогодишният “слуга” на читалището Никола Обретенов пише, че стените “бяха окичени с картини от българската история… и иконата на Св. Св. Кирила и Методия”, която вече присъства като важен елемент от празника в града.

 

Съгласително писмо, с което Тома Кърджиев поема задълженията на учител в с. Червена вода, 1874 г.


И отново Русе е мястото, където се случило важно за целия български народ събитие. През 1892 г. учителят по френски език в Мъжката гимназия  Стоян Михайловски написва стихотворението "Върви, народе възродени".  Към текста през 1901 г. Панайот  Пипков, учител в Ловешката гимназия, композира музиката.

 

Учителката Надежда Газиева с ученици (кр. 19 в.)


Денят на Кирил и Методий се утвърждава през Възраждането като пръв наш общ национален празник и пръв сред българските празници по своята тържественост и национален колорит. След Освобождението, та чак до днес, празникът на Светите братя Кирил и Методий и тяхното дело постепенно става ежегоден, по-пищен, масов и значим.

 

Ученици на екскурзия в София (кр. 19 в.)

 

Учителката Марийка Ницова с класа си (нач. 20 в.)


Нека не се откъсваме от традицията за масово и пищно празнуване на този празник, който ни отличава от останалите народи по света и ни прави уникални и ценни. Нека изкажем почит и към онези, които посяват в главите на младите знанието и любовта към духовността – учителите. Защото българското слово, науката и знанието са съхранили народа ни през вековете и са запазили историческата ни идентичност. Това ще  е тяхната задача и занапред. Ние просто трябва да следваме завета на Солунските братя и да не забравяме корените си!


От 1 януари 2007 г., с встъпването на България в Европейския съюз, заедно с латинската и гръцката, кирилицата е една от трите официални азбуки на общността. В наши дни кирилицата е широко разпространена както сред южните и източните славянски народи, така и сред някои неславянски народи в Русия. Кирилицата е в основата на официалната писменост на Монголия и в някои републики (Таджикистан, Молдова, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан) от бившия Съветски съюз, а до средата на ХІХ век се е ползвала и в Румъния.


За над 300 милиона души буквите на Кирил, Методий и Климент Охридски са прозорец към света.

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици