Русенски истории
ЛЮБОВНИ ПИСМА НА ПОВЕЧЕ ОТ 100 ГОДИНИ НИ РАЗКРИВАТ НЕПРЕХОДНАТА…

Тя е вечната искра в сърцата на хората, която чака да бъде възпламенена. Тя не остарява, не се разболява и не умира никога. Нахлува без покана в живота ти, зашеметява те и не те пита искаш или не искаш. Оглупяваш от нея, вярно е, опияняваш се, но само чрез нея можеш да прозреш смисъла, да усетиш истинския вкус на живота. Любовта си остава все същата, каквато я познаваме днес и каквато е била за Адам и Ева... Прочети повече тук. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

Освобождението на Русе

120 години от първата кинопрожекция в България

Добри Немиров

Бални страсти от преди две столетия

Русенската тарла

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

"В началото бе словото"

Димитър Вятовски

Здравко Кисьов 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

Река Дунав

Васил Левски - 180 години безсмъртие

Спомен за ваканцията

Стоян Михайловски

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

Как русенци са творили добро в миналото

Леон Даниел

Пробуждането като състояние на духа 

Сирни Заговезни

Всички лица на жената

Спасяването на българските евреи

Проф. Венелин Ганев 

Надя Винарова 

Български червен кръст

Спортът - воля, дух, обединение на хората

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Началото на волейболната игра в Русе и региона

115 г. от създаването на археологическата сберка при русенската мъжка гимназия "Княз Борис"

- 125 г. от рождението на Негово Величество Цар Борис III Обединител - последният властвал български монарх

Новини

8 МАЙ - МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЧЕРВЕНИЯ КРЪСТ И ЧЕРВЕНИЯ ПОЛУМЕСЕЦ. 140 ГОДИНИ В ПОМОЩ НА НУЖДАЕЩИТЕ СЕ.
14.05.2018

На 8 май Българският червен кръст отпразнува своята 140-годишнина от създаването си. Първите червенокръстки дружества се учредяват още през 1878 г. Веднага след Съединението на двете български области на 20 септември 1885 г. е създадена и Националната организация на червенокръстците с председател митрополит Климент. Тя е утвърдена с официален указ на първия български княз – Александър Батенберг, който взема БЧК под свое покровителство. Организацията е призната и от Международния комитет на Червения кръст в Женева с писмо от 20 октомври 1885 г. 

 

Русенският клон на Български червен кръст е създаден на 24 август 1926 г. Привечер, към 18 часа, в сградата на Русенското окръжно управление (сградата, в която днес е помещава Регионален исторически музей – Русе) се събират 20-тина русенци – дейни, можещи, с хъс за промяна на града и доближаването му до модерните европейски идеи. На събранието присъстват: Негово Високо Преосвещенство Митрополит Василий, Атанас Ц. Буров (председател на Русенската търговско индустриална камара), Георги Дяков, д-р Михаил Симеонов, инж. Георги Ненов, Боян Цанков, Димитър Пенев, Йосиф Вешков, Минчо Инджов, В. Дамянов и др., а целта им е да се основе клон на Български червен кръст. Първото, което събралите се правят е да изберат председател на новото дружество. С единодушно мнозинство за такъв е определен Митрополит Василий. Избрани са и членовете на настоятелството и контролния комитет на БЧК – Русенски клон. Следваща задача на събранието е разискване на бъдещата дейност, откроявайки най-важните: благотворителност, здравно-просветна дейност, подпомагане на населението при бедствия.

 

Вече основан, Русенския червен кръст пристъпва към осъществяване на поставените при създаването си задачи, а дейностите са много и разнообразни. Подпомагат се бедни ученици, чрез заплащане на ученическата такси, закупуване на тетрадки или облекло. Така например, през 1937 г. Дружество „Червен кръст”  - Русенски клон помага на ученика Златко Златев от Столарското училище (дн. Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак” – Русе). Суми се отделят и за закупуване на храни и консумативи за безплатните ученически трапезарии. През 30-те год. на ХХ в., в Русе има 8 подобни трапезарии. Трапезарията  „Ангел Кънчев” има седем клона (при всяко първоначално училище и прогимназия). Трапезарии откриват и повечето благотворителни организации в града: Православно християнско братство „Св. Иван Рилски”,  Православно християнско братство „Св. Възкресение Христово”, Женско дружество „Добродетел”, Мюсюлманско благотворително дружество „Сахабет”, Еврейско благотворително дружество „Малбиш Арумим”, Арменско благотворително дружество „Милостив кръст” и др. Всички те дават безплатен обяд на бедните ученици, а трапезарията на Младежки червен кръст и безплатна закуска. Тази инициатива за създаване на ученически трапезарии към училищата е с изключително значение, тъй като за периода, за който разказваме, а именно началото на дейността на Български червен кръст – клон Русе, много деца отиват на училище гладни и без пари за храна. Членуващите в Младежки червен кръст събират месечни и извънредни членски вноски,  набавят се хранителни продукти, дрехи, обувки и дори рибено масло за подсилване на детския организъм. Сериозна дейност дружеството развива и за набиране средства и помощи за построяване на Павилион за туберкулозно болни при Държавна болница – Русе.

 

За нуждите на дружество, средства се събират чрез организиране на вечеринки, балове, музикално-литературни забави, театрални представления, сказки, продават се картички за най-големите християнски празници и пр. Така например през 1935 г., за патронния празник на Дружество „Червен кръст” – Русе, който тогава се празнува на Архангелова задушница, организаторите едновременно отбелязват своя ден, но и събират средства за дружеството. Седмицата преди празника започва подготовката, като се организират сказки в училищата и читалищата, за разпространение идеите на дружеството, провеждат се манифестации и се публикуват статии във вестниците. На самата Архангелова задушница се държи проповед в храм „Света Троица”, след което се провежда манифестация от членовете на „Червен кръст” – Русе, подкрепени от всички официални власти и русенските училища.  На Архангеловата задушница през 1935 г., чрез специално сформирана за целта комисия от граждани са събрани помощи в пари и натура  в размер на 62 300 лв.   

 

В по-ново време БЧК мобилизира обществеността в страната и осъществява многобройни хуманитарни акции в подкрепа на пострадалите от природни бедствия и военни конфликти в над 40 страни по света. Държавата винаги е подкрепяла Българския Червен кръст и многократно е демонстрирала уважение и признание към огромния му принос в хуманитарната област. 

 

Подпомаган силно от общественост и официална власт Български червен кръст вече 140 години работи и отстоява хуманитарните си принципи. От създаването си до сега Българският Червен кръст винаги изпълнява своята мисия за опазване здравето и живота, за намаляване на страданието навсякъде и за всеки. Тази човеколюбива организация работи с хората за хората, благодарение на хиляди доброволци, които безусловно и безкористно отдават своя труд, знания и умения в името на хуманитарната кауза, без да търсят отплата. 

 

Толя Чорбаджиева

Държавен архив - Русе

 

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици