Русенски истории
Всички лица на жената

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. Нашето родно наследство също не е за пренебрегване. Любопитна информация, посветена на празника може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Новини

Дарителска кампания в подкрепа на фонд "Лицата на Русе"
06.04.2017

Фондация „Русе – град на свободния дух“ организира дарителска кампания за набиране на средства за подпомагане на талантливите лица на Русе.  Вече трета година екипът работи усилено за благородната мисия да предостави на можещите и знаещите шанс за развитие, зависещ изключително от техните качества и умения, трудолюбие и постоянство.

 

Основната цел е всички заедно да инвестираме в таланта, в иновативното образование и подготовката във всички области на науката, технологиите и изкуството, свързани с интересите и дарбите на русенци.

 

Нека отворим сърцата си за доброто и да станем част от отговорното общество, което не е безразлично към бъдещето на Русе, защото талантливите лица на Русе са най-добрите посланици на града и страната ни пред света!

 

Дарените суми ще се събират във фонд „Лицата на Русе“. Фондът е създаден през 2014 г. с цел да стимулира дейността на талантливи русенци, изявяващи се в различни сфери на науката, образованието, изкуството и културата, които със своите постижения, популяризират дунавския град в национален и международен мащаб.

 

Данните за последните три години показват, че с помощта на средствата от Фонд „Лицата на Русе“ и нашите партньори от бизнеса,  Фондация „Русе – град на свободния дух“ е подпомогнала изявата и развитието на 240 таланти в различни сфери на обществения живот. Това са 21 лица с изявени дарби и 20 екипа.

 

Фондацията подаде ръка на младите музиканти Десислава Карагьозова, Николай Димитров, Йоана Делимаркова, Тереза Тодорова, Катрин Терзич, на певиците Габриела Йорданова, Мирела и Пресияна Димирови, Ая Христова.

 

С наша подкрепа Русе показа пред света, че има чудесните хорове „Свети Георги“ и „Дунавски вълни“, балет „Импулс“, а метъл групата „Клеймор“ увеличи феновете си в Европа. 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ подкрепя и насърчава младите хора в дунавския град, които със своите изобретения  дават своя принос в общите ни усилия светът да стане по-добър, по-чист и по-хубав. В продължение на три поредни години подпомагаме студентите и преподавателите от Русенски университет „Ангел Кънчев“ в  изработването на електромобил, с който на Международното състезание „Шел еко маратон“ в Лондон през 2016 г. извоюваха 11 място. Подпомогнахме русенецът Атанас Атанасов и неговия екип в разработването на първия по рода си таблет за незрящи.

 

За последните три години десетки ученици на различна възраст от Русе получиха възможност да покажат уменията си в различни сфери на науката и извоюваха престижни награди в международни състезания. 

 

Желаещите да дадат своя принос в помощ на талантливите лица на Русе, могат да дарят средства по банкова сметка:

 

IBAN: BG37BPBI79211044468901

BIC: BPBI BGSF

„Юробанк България“ АД

За благотворителната кампания „Лицата на Русе“.

 

Дарителската кампания в подкрепа на „Лицата на Русе“ е включена и в инициативата на социалната платформа за доброволчество, корпоративна и социална отговорност и дарителство VOLONTIME. Съгласно регламента четирите дарителската кампании, спечелили най-много гласове за периода от 1 до 23 април 2017 година ще получат дарение от по 500 лв. 

 

Можете да подкрепите благотворителната кампания „Лицата на Русе 2017“ след регистрация на www.volontime.com

 

Животът ни е такъв, каквито сме ние самите, нека заедно да го направим по-добър!

 

 

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици