Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Лицата на Русе

Габриела Йорданова
28.03.2016

Невероятен глас и вулкан от емоциитака италианското жури на фестивала Sanremo Music Awards определи представянето на чаровната русенка Габриела Йорданова при участието й на финала на престижното международно събитие.

15-тото издание на музикалния фестивал Sanremo Music Awards се проведе от 9 до 12 февруари 2016 г. в града, станал световна емблема на италианската песен. През последната една година патронът на фестивала Николо Конвертино решава да предостави поле за изява на млади таланти, като за целта организира прослушвания в цяла Италия. За пръв път са включени и чуждестранни изпълнители. Габи от Русе замина за Италия с покана директно за финалите, без предварителна селекция и състезание. Останалите чуждестранни изпълнители са Йонуц Унгуряну (Румъния), Илениа Кафано (Франция), Джон Стивън (Колумбия).


Габи успява да впечатли журито, въпреки, че е най-младият изпълнител на фестивала. Заедно с останалите финалисти, тя получава възможността да участва в международно турне в САЩ, Мексико и Алжир. Предстои да бъде издаден и диск с изпълнения на финалистите.

По време на престоя си в Италия, Габи работи в Милано с Дариана Куманова - един от най-младите и перспективни вокални педагози в академия Сан Ремо. Заедно подготвят новата песен на Габи, получена като награда от италианския композитор Фабрицио Берлинчони. Песента предстои да бъде записана и продуцирана в Италия съвсем скоро.


Пътуването на Габи стана възможно с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и училищното настоятелство на ОУ „Любен Каравелов“ Русе.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици