Русенски истории
Спортът - воля, дух, обединение на хората

От 2006 г. 17 май е обявен за Ден на българския спорт и празнуват всички, които работят в сферата на спорта. През далечната 1894 г. българският спорт прави първите си крачки, с пристигането на швейцарските учители по физическо. Русе може да се гордее, че е един от малкото градове, в които Шарл Шампо, Луи Айер и компания внасят футболни топки, боксови ръкавици, ски. Луи Айер дори е учител по физическо в Русенската мъжка гимназия в периода 1912 – 1915 г. Повече за постиженията на Русе свързани със спорта може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

Лицата на Русе

Габриела Йорданова
28.03.2016

Невероятен глас и вулкан от емоциитака италианското жури на фестивала Sanremo Music Awards определи представянето на чаровната русенка Габриела Йорданова при участието й на финала на престижното международно събитие.

15-тото издание на музикалния фестивал Sanremo Music Awards се проведе от 9 до 12 февруари 2016 г. в града, станал световна емблема на италианската песен. През последната една година патронът на фестивала Николо Конвертино решава да предостави поле за изява на млади таланти, като за целта организира прослушвания в цяла Италия. За пръв път са включени и чуждестранни изпълнители. Габи от Русе замина за Италия с покана директно за финалите, без предварителна селекция и състезание. Останалите чуждестранни изпълнители са Йонуц Унгуряну (Румъния), Илениа Кафано (Франция), Джон Стивън (Колумбия).


Габи успява да впечатли журито, въпреки, че е най-младият изпълнител на фестивала. Заедно с останалите финалисти, тя получава възможността да участва в международно турне в САЩ, Мексико и Алжир. Предстои да бъде издаден и диск с изпълнения на финалистите.

По време на престоя си в Италия, Габи работи в Милано с Дариана Куманова - един от най-младите и перспективни вокални педагози в академия Сан Ремо. Заедно подготвят новата песен на Габи, получена като награда от италианския композитор Фабрицио Берлинчони. Песента предстои да бъде записана и продуцирана в Италия съвсем скоро.


Пътуването на Габи стана възможно с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ и училищното настоятелство на ОУ „Любен Каравелов“ Русе.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                                                                                                                                                                              

 

 

Съмишленици