Русенски истории
Стоян Михайловски

Тази година се навършват 90 години от смъртта на Стоян Михайловски - общественик, преподавател, писател, публицист. По време на своя 71-годишен живот Михайловски учи, твори, критикува, създава и защитава закони. Автор е на поеми, книги, басни и публицистични творби. Разглеждайки философската и сатиричната линии в творчеството му, едно стихотворение ни изненадва. При това въпросното стихотворение е върхов момент най-вече за българския народ, който той толкова дълбоко обича и брани. Става дума за Химна на светите братя Кирил и Методий, чийто текст Михайловски написва през 1892 г. в Русе. Малко известни факти за живота на Стоян Михайловски, запазени в Държавен архив – Русе, може да прочетете тук.

 

В продължение на 11 месеца Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

Лицата на Русе

Йоана Делимаркова и Николай Димитров
30.11.2014

Йоана Делимаркова и Николай Димитров са възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов” - Русе, в класа по пиано на Даниела Кюркчиева.

 

Клавирното дуо спечели трета награда на Международния конкурс за струнни инструменти и пиано „Американ протеже” - онлайн – 2014. Николай беше отличен в престижната надпревара и индивидуално с трета награда. Русенските пианисти са се конкурирали с над 200 свои връстници от цял свят. Те са извювали призовите места благодарение на блестящите изпълненията на произведенията  Арабеска  № 1 на Дебюси като дуо и Импромптю № 1 на Шопен.

 

През ноември 2014 г., Йоана и Николай участваха в концерт в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк, където получиха и дипломите си от конкурса. Пътуването им се осъществи с помощта на Фондация „Русе - град на свободния дух“, в рамките на фонд  „Лицата на Русе“.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                 

                                        

                                                                                            

 

 

Съмишленици