Русенски истории
Сирни Заговезни

В българската народна традиция Сирни заговезни се намира на границата между зимата и пролетта и символизира възраждащата се природа. Хубав, цветен и пълен с добронамереност, Заговезни преплита в себе си традиционните християнски вярвания с тези, останали ни наследство от древните езически времена, когато по българските земи са се ширили множество племена, народи и етноси. Повече за това как празникът е бил отбелязван в Русе в началото на миналия век може да прочетете тук

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

Лицата на Русе

Пресияна Димитрова
03.06.2016

Общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ подкрепи участието на Пресияна Димитрова в Международния конкурс за детско творчество „Бозторгай“ 2016. Ученичката от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ спечели „Гран при“ от осемнадесетото издание на фестивала. В музикалната надпревара се включиха общо  150 участници от Казахстан , Италия, Киргизстан, Литва, Беларус и  Русия. Младата русенска  певица се състезава в старшата група при децата в категория „Вокал“. Тя  грабна сърцето на журито и публиката с изпълненията на песните „Повей ветре“ и „I surrender“.

 

Пресияна пее от 5-годишна възраст. Първоначално тя е член на ДВГ „Слънце“, но не след дълго започват и соловите й изяви както в Русе, така и в страната и чужбина. Носителка е на множество награди. Възпитаник е на вокалния педагог Аделина Колева.

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                      

                                                                                                                                                                                

 

 

Съмишленици