Русенски истории
Началото на волейболната игра в Русе и региона

Източниците за появата на волейболната игра в Русе и региона са оскъдни. Според историческата справка на Димитър Млекаров – известен спортен деятел от миналото, запазена в Държавен архив – Русе и базирана на спомените на представители на спортни клубове от близкото минало, за появата на волейбола в Русе няма точни данни. По спомените на Благовест Николов - председател и Никола Павлов – секретар на спортния клуб “Победа” от с. Хотанца, Русенско в селото още през 1925-1926 г. е бил основан спортният клуб и впоследствие през 1930 г. легализиран към Б.Н.С.Ф. като си изработили печат, създали архив и др. 

 

Прочети повече тук

 

 

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Държавен архив – Русе ще представят любопитни факти и истории, свързани с културата и изкуството на Русе през годините. Те ще допълнят визията на града като град на традиции и новаторство. Ще дадат повече информация за мащаба на културния живот на русенци, постоянството им в търсене и откриване на нови предизвикателства и утвърждаването им като носители на свободния дух. Ще разкажат повече за посещенията на крале, царе и височайши особи в Русе от края на 19 век и след това, отбелязването на празниците в града ни, за реализираните оригинални творчески идеи. Историите за събития и личности ще бъдат допълнени от богат снимков материал.

 

Стоянка Мутафова

 

Освобождението на Русе

 

120 години от първата кинопрожекция в България

 

Добри Немиров

 

Бални страсти от преди две столетия

 

Русенската тарла

 

6-ти май – Разкази за случки и събития от миналия век

 

"В началото бе словото"

 

Димитър Вятовски

 

Здравко Кисьов 

 

Еньовден, билкари и аптекари, преплетени с магическата сила на старите документи

 

Река Дунав

 

Васил Левски - 180 години безсмъртие

 

Спомен за ваканцията

 

Стоян Михайловски

 

65 години от създаването на Държавен архив – Русе

 

Как русенци са творили добро в миналото

 

Леон Даниел

 

Пробуждането като състояние на духа 

 

Сирни Заговезни

 

Всички лица на жената

 

Спасяването на българските евреи

 

Проф. Венелин Ганев 

 

Надя Винарова 

 

Български червен кръст

 

Спортът - воля, дух, обединение на хората

 

Асен Русков - да създадеш театър и да си част от историята на киното

 

Съединението - или как русенци се включват в звездния миг на България

 

Първият учебен ден – безстрашен скок в морето от знания!

Новини

Всички лица на жената, от миналото до днес
07.03.2018

8 март е денят, в който жените днес си припомнят и почитат дамите от  миналото, които стъпка по стъпка са допринесли за една по-голяма финансова, емоционална, духовна и пр. независимост във всички сфери на живота. Тази независимост е изградена от малки триумфи, като правото да носиш къса пола или големи – като правото да гласуваш и сама да бъдеш избирана. Толкова много жени по света са били пионер в различни области, че е трудно да обхванем с поглед цялото това наследство, което днес малко или много приемаме за даденост. 

 

 Реклама в сп. "Модерна домакиня​"

  

Реклама на русенски фризьор, ползващ най-новите техники

за къдрене на косата, 1926 г. 

 

Нашето родно наследство също не е за пренебрегване.  Нека си спомним за жените лекарки, първите светски учителки и интелектуалките, за милосърдните сестри по фронтовете на толкова много войни, за всички онези жени, които са първи в професията си, а после я преподаваха. И като  малко доказателство за решимостта на българките да бранят правата си, ще припомним случай от 1926 г., предизвикал вниманието на широката русенска общественост и отразен на страниците на вестник „Русенска поща”.   В статията „Женска защита на късите рокли и деколтета” много подробно е разказано за атаката на мъжете срещу късите рокли и пищни деколтета на роклите и как жените контраатакуват тяхната реакция. Мъжете, възмутени от неблагоприличните размери на посочените части от дамските тоалети, решават да наказват дръзките жени като ги пръскат със ”зловонни масла и парфюми”. Жените, обаче, не смятат да преглъщат подобна обида и обединено отвръщат със заплашителното „ако само попаднете на нас сговорените, ще ви се отплатим и ние и то много щедро”. Авторът на публикацията завършва с думите „Ето как жените са готови да леят кръв за модите си”. Всъщност, този пример е една малка прашинка от постиженията на българките и конкретно на русенките. Спомняйки си за баба Тонка и дъщерите й Петрана и Анастасия, Екатерина Каравелова, Стоянка Доганова, Анастасия Божкова, Екатерина Манчева, Райна Гатева, Мими Балканска и много други жени-героини, които не омаловажаваме, но просто няма да ни стигне мястото да изброим.

 

СТОЯНКА ДОГАНОВА - учителка по френски език

и член на женско дружетсво "ДОБРОДЕТЕЛ"

 

ХРИСТИНА ЦАНКОВА - една от първите акушерки,

завършили в Русия

 

Снимка на студентки по медицина в Санкт Петербург

 

Този празник трябва да го има, защото жените преди нас заслужават нашата признателност. Онези жени, които са творили историята така, че жените днес да се радват на това, което имат – равнопоставено място в брака, равни права в деловата сфера и образованието, свободен избор на професия, право на равно заплащане, на привилегии, глас в обществото, който се чува и има тежест.

 

Толя Чорбаджиева

Държавен архив - Русе

Партньори и дарители

Основни партньори

                                                                                          

 

 

Дарители

                                    

 

 

                                            

 

                                                                       

 

                                                        

 

                                                                   

 

                                                                                                                           

 

 

Съмишленици